Baltic Street Townhouse

photo: Michael M. Hayesphoto: Michael M. Hayesphoto: Michael M. Hayesphoto: Michael M. Hayesphoto: Michael M. Hayesphoto: Michael M. Hayesphoto: Michael M. Hayesphoto: Michael M. Hayesphoto: Michael M. Hayesphoto: Michael M. Hayesphoto: Michael M. Hayesphoto: Michael M. Hayes

Baltic Street Townhouse
Private Residence
Brooklyn, NY
2000-2008

Two brothers, born and raised in Manhattan, seeking more space for their families, purchases this property intent on dividng it in two. Although this bifurcation occurred, the families are typically sharing everything from the backyard to the video games, drink and dinner in one place, dessert in the other.

Pat and Kate
The lower apartment required the intervention of a new stair to provide an internal connection between the upper, public part of the apartment and the lower, private space. The Upper Level was originally the parlor floor, with typically high ceilings, large windows, and carved plaster details. We opened the spaces of this floor up a great deal, creating a loft-like space and a casual relationship between living, dining, and cooking. The Lower Level is divided up into the Parent's Realm and the Children's Realm.

Sean and Maria
The upper apartment incorporated the existing building stair, with minimal reconstruction, into the new space. Requiring more extensive construction, including constructing landmarks approved dormers to make the attic habitable, this apartment is divided vertically into three distinct zones. The entry floor acts as the public place of the owners' lives, incorporating cooking, dining, relaxing areas into the open space.
Up one flight, the family has a more private area to gather, along with bedrooms for children and guests. On the top level, the open area of the master bedroom is separated from the bathroom by a glass, channel glass and walnut wall, allowing light to pass between spaces while providing privacy.